Γιατί ο κύκλος έχει 360 μοίρες;;! O διαδικτυακός μου τόπος για τα Μαθηματικά: Γιατί ο κύκλος έχει 360 μοίρες;;!
    Θ ά ν ο ς Τ ά σ ι ο ς
    Σημειώσεις και άρθρα για τα Μαθηματικά και την Εκπαίδευση

Σελιδες του ιστολογιου μου

Γιατί ο κύκλος έχει 360 μοίρες;;!



Ποιος είναι άραγε ο λόγος που καθιερώσαμε να χωρίζουμε τον κύκλο σε 360 μέρη (μοίρες);

Ένα μοντέλο κύκλου που είχαν οι άνθρωπο παρατηρήσει είναι ο κύκλος των εποχών σε ένα ημερολογιακό έτος που είναι 365 ημέρες. Άρα, η πρώτη λογική εξήγηση είναι γιατί είναι ένας αριθμό πολύ κοντά στο 365 που είναι οι μέρες του έτους. Βέβαια, διαλέξαμε το 360 που διαιρείται και με το 2 αλλά και το 10 με το οποίο μας αρέσει να εργαζόμαστε. Γενικά, το 360 έχεις πολλούς πρώτους διαιρέτες λοιπόν!

Ας επεκτείνουμε όμως λίγο περισσότερο αυτή τη σκέψη για να δούμε και τις γεωμετρικές εφαρμογές της επιλογής μας αυτής.

Οι πιό σημαντικές γωνίες στην Ευκλείδεια Γεωμετρία είναι οι ορθές (90). Ένας κύκλος έχει τέσσερις ορθές, συμπέρασμα: τι καλά που θα ηταν να διαιρείται ο κύκλος με το 4 αλλά και το 90 ταυτόχρονα... Αλλά θέλουμε να διαιρείται και με το τρία καθώς το ισόπλευρο είναι το πιό σημαντικό σχήμα. Άρα θα πρέπει να έχουμε διαιρετότητα με το 4*3=12. Επίσης, το πεντάγωνο είναι πολύ σημαντικό για να το αγνοούμε. Είναι κατασκευάσιμο, έχει άμεση σχέση με την χρυσή τομή και βεβαίως το πεντάλφα (που προκύπτει από τις διαγώνιες του κανονικού πενταγώνου) ήταν έμβλημα των Πυθαγόρειων. Έχουμε λοιπόν την επιθυμία να διαλέξουμε αριθμό πολλαπλάσιο του 5*12=60. Το 360=6*60 ικανοποιεί αυτήν τη συνθήκη. Αν βάζαμε και τον λογικό όρο να διχοτομούνται οι ορθές θα θέλαμε πολλαπλάσιο του 120.

Oι αρχαίοι αρκετά συχνά χρησιμοποιούσαν το 360 για την μέτρηση των γωνιών αλλά δεν το είχαν καθιερώσει. Στα μαθηματικά βέβαια συνήθως χρησιμοποιούμε τα ακτίνια (ένας κύκλος = 2π ακτίνια) και η αλήθεια είναι πως τα ακτίνια είναι η πιο "φυσιολογική" μονάδα μέτρησης.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/Συζήτηση:Μοίρα_%28γεωμετρία%29

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χρησιμη απαντηση :)

Δημοσίευση σχολίου