Λίγο στρες κάνει καλό στις πανελλαδικές O διαδικτυακός μου τόπος για τα Μαθηματικά: Λίγο στρες κάνει καλό στις πανελλαδικές
    Θ ά ν ο ς Τ ά σ ι ο ς
    Σημειώσεις και άρθρα για τα Μαθηματικά και την Εκπαίδευση

Σελιδες του ιστολογιου μου

Λίγο στρες κάνει καλό στις πανελλαδικές

Όσοι διαβάσουν έως την τελευταία στιγμή για τις πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να απομνημονεύσουν καλύτερα τα μαθήματά τους, καθώς το στρες που προκαλούν στον οργανισμό τους, βοηθά τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί ανακάλυψαν πως οι ορμόνες που παράγονται όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, προκαλούν μεταβολές στα κύτταρα του εγκεφάλου, οι οποίες τελικά βοηθούν στην ευκολότερη απομνημόνευση.

«Η μελέτη αυτή μας δείχνει πως όταν οι μαθητές αισθάνονται στρες βοηθούν τον εγκέφαλό τους και μπορεί να προσλάβει πολλές περισσότερες πληροφορίες», εξηγεί ο καθηγητής Hans Reul, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Bristol της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διάβασμα υπό πίεση φαίνεται πωςεπαναπρογραμματίζει το DNA των κυττάρων του εγκεφάλου, μέσα από τη λεγόμενη επιγενετική διαδικασία (αλλαγές στα γονίδια υπό την επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος),με αποτέλεσμα είτε να αυξάνεται, είτε να μειώνεται η έκφραση ορισμένων γονιδίων.

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυσάρεστες αναμνήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό οφείλεται στο στρες» εξηγεί ο Reul, για να καταλήξει «από βιολογική άποψη, το στρες είναι σημαντικό, γιατί μας βοηθάει ναθυμόμαστε κάτι που μας πλήγωσε ή μας απειλεί».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ορμόνες του στρες που απελευθερώνονται στο αίμα, αλλάζουν τις λειτουργίες των γονιδίων και στη συνέχεια προκαλούν μεταβολές στα εγκεφαλικάκύτταρα και ειδικότερα στον ιππόκαμπο, δηλαδή του κέντρου επεξεργασίας της μνήμης και της μάθησης. Αυτή η αυξημένη δικτύωση και επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων υπό το καθεστώς άγχους, είναι που βοηθά στην αποτύπωση αποτυπώνει" στην μνήμη τιςαναμνήσεις (άρα και τα μαθήματα).

Οι ειδικοί, πάντως, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι το υπερβολικό ή το χρόνιο στρες δεν βοηθούν στην απομνημόνευση νέων δεδομένων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Experimental Neurology.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - Υγεία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου