20 Ερωτήσεις στην πρόεδρο του συλλόγου ενηλίκων με εμπειρία καρκίνου στην παιδική και εφηβική ηλικία «ΚΥΤΤΑΡΟ» O διαδικτυακός μου τόπος για τα Μαθηματικά: 20 Ερωτήσεις στην πρόεδρο του συλλόγου ενηλίκων με εμπειρία καρκίνου στην παιδική και εφηβική ηλικία «ΚΥΤΤΑΡΟ»
    Θ ά ν ο ς Τ ά σ ι ο ς
    Σημειώσεις και άρθρα για τα Μαθηματικά και την Εκπαίδευση

Σελιδες του ιστολογιου μου

20 Ερωτήσεις στην πρόεδρο του συλλόγου ενηλίκων με εμπειρία καρκίνου στην παιδική και εφηβική ηλικία «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Η πλειονότητα των παιδιών µε καρκίνο γίνεται καλά µε τη σωστή θεραπεία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα ΝΕΑ On-line: Τρίτη 5 Απριλίου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

1. «Κύτταρο»: πώς προήλθε το όνοµα του συλλόγου;

Οι ενήλικοι, που ωςπαιδιά ή έφηβοι είχαµε καρκίνο, δώσαµε το όνοµα «Κύτταρο»στον σύλλογο, εξαιτίας του κυττάρου εκείνουπου άλλαξετην υγεία µας και τη ζωή µας.

2. Ηταν αναγκαία η δηµιουργία του;

Ναι, γιατίοι αποθεραπευµένοι νέοιαπό καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είχαν τη δική τους φωνή, για να διεκδικήσουν δικαιώµατα και να ενηµερώσουν σχετικά µε τον καρκίνο.

3. Καρκίνος στην παιδική ηλικία…
Προκαλείται όταν τα κύτταρα του οργανισµού αναπτύσσονται υπερβολικά, δηµιουργώντας όγκους σε διάφορα σηµεία του σώµατος. Η πιο συνηθισµένη µορφή παιδικού καρκίνου είναι η λευχαιµία.

4. Τι βιώνει ένα παιδί µε λευχαιµία;

Την ανατροπή της καθηµερινής του ζωής, τον πόνο περίπλοκων ιατρικώνθεραπειών και την κοινωνική αποµόνωση και περιθωριοποίηση.

5. Ο καρκίνος, όµως, νικιέται…
Για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία, η πραγµατικότητα είναιπολύ ενθαρρυντική κι ελπιδοφόρα. Τα περισσότερα παιδιά καταφέρνουν να αφήνουν τον καρκίνο πίσω τους καινα ζουν µια φυσιολογική ζωή.

6. Τα παιδιά βγαίνουν πιο δυνατά…
«…κι όταν φτάσειςστο χείλος του γκρεµού, δυοπράγµατα µπορεί να συµβούν: ή θα γυρίσεις πίσω ή θα µάθεις να πετάς…».

7. Ποια τα ποσοστάίασης;
Σήµερα, χάρις στην εξέλιξη και τη διαρκή βελτίωση των θεραπευτικών µέσων που διαθέτει η ιατρική, 2 στα 3 παιδιά θεραπεύονται και είναι ικανά να επανέλθουν στον φυσιολογικό τρόπο ζωής.

8. Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκοµείο για Παιδιά: η δηµιουργία του ήταν ανακούφιση;

Επειτα από κάποιοχρονικό διάστηµα λειτουργίας θαείµαστε σε θέση να γνωρίζουµε. Σε κάθε περίπτωση, ανακούφιση προσφέρει το έµψυχο δυναµικό των Παιδιατρικών Ογκολογικών Τµηµάτων.

9. Για τα παιδιά της περιφέρειας είναι πιο δύσκολα;

Σίγουρα. Αναγκάζονται να δώσουν τη µάχη µε τον καρκίνο σε ξένο γήπεδο, µακριάαπό συγγενείς, φίλους και ό,τι ώς τότε αποτελούσε τη ζωή τους.

10. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η συµπαράσταση προς παιδιά κι εφήβους που τώρα νοσούν και τους ενηλίκους που έχουν νοσήσει από καρκίνο, αλλά και η ενηµέρωση των µελών και τουευρύτερουκοινωνικού περιβάλλοντοςσχετικά µε τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

11. Υπάρχει κάποιος που δεν έχετε πετύχει;

Κύριο µέληµατου συλλόγου είναι η δηµιουργία όλων εκείνων των συνθηκών που απαιτούνται για τηνκατάργηση της κοινωνικής αποµόνωσης των ενηλίκων που έχουν νοσήσει κι έχουµε αρκετό δρόµο µπροστά µας.

12. Πόσο σηµαντική είναι η ψυχολογική στήριξη για όσους νόσησαν ή νοσούν τώρα από καρκίνο;

Οσο σηµαντικόείναι να σου πετάξουνένα σωσίβιο ενώ πνίγεσαι ή να ανακαλύψεις το φως ενός φάρου εν µέσω καταιγίδας και θαλασσοταραχής.

13. Οι οικογένειες χρειάζονται στήριξη;

Χρειάζονται συνεχή στήριξη σε κοινωνικό - επαγγελµατικό επίπεδο, ώστενα διατηρήσουν όσα είχαν πριν από τον κεραυνό»του καρκίνου, αλλά καισε ψυχοκοινωνικό επίπεδο ώστενα µην αισθάνονται µόνοι στην άνιση µάχη που δίνουν.

14. Κοινωνική αποµόνωση όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο κατά την παιδική ηλικία…
Ο φόβος και η άγνοια οδηγούν τα άτοµα αυτά στο περιθώριο της ζωής εκείνης πουέχουν παλέψει µενύχια καιµε δόντια για να την κερδίσουν…

15 Πώς θα σταµατήσει;
Ναγίνεικατανοητό πως η πλειονότητα των παιδιών µε καρκίνο, ακολουθώντας τοκατάλληλοθεραπευτικό σχήµα, γίνεται καλά, χωρίς ο καρκίνος να τους έχει αφήσει κουσούρια ή µειονεξίες.

16. Πόσο σηµαντική είναι η πληροφόρηση του κοινού;

Η σωστή και ολοκληρωµένη ενηµέρωση θα εξαλείψει την περιθωριοποίηση.

17. Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ σ’ αυτή την ενηµέρωση;

Μπορεί να επικοινωνεί την αλήθεια: ο καρκίνοςµπορεί να ιαθεί –και µάλισταχωρίς να καταφύγουµε στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα ακολουθούνται τα ίδιαδιεθνώς αναγνωρισµένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

18. Πώς µπορεί ο κόσµος να βοηθήσει;

Στηρίζοντας το έργο του συλλόγου µας καιτου Συλλόγου «Φλόγα», νασυµπαρασταθεί στους ενηλίκους που ξεπέρασαν τον σκόπελο τουκαρκίνου και να συµµετάσχει στην ορθή ενηµέρωση της κοινωνίας.

19. Η Πολιτεία;
Ενισχύονταςτα ογκολογικά τµήµατα µετο απαιτούµενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισµό αιχµής, αλλά και µε θεσµούς και νόµους πουστηρίζουν τους αποθεραπευµένους.

20. Οι επόµενες δράσεις σας;

Η πασχαλινή µας εορταγορά το Σάββατο 9 Απριλίου 10 π.µ. - 8µ.µ. και την Κυριακή 10 Απριλίου 10 π.µ. - 6 µ. µ. στο Πνευµατικό Κέντροτου ∆ήµου Αθηναίων

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4625666
Πληροφορίες: http://www.tokyttaro.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου